Kada nam treba odmor od mesa...

27/10/2016

 

Želite li obogatiti svoju prehranu ili se jednostavno odmoriti od mesa, tada svakako odaberite slanutak. Kažu da slanutak ima podjednak broj proteina kao meso ali i da ima puno više željeza. Uz to je i manje kaloričan. Evo nekoliko ideja:

 

SLANUTAK, BULGUR I TIKVICA                             

 

                                                

 

 

Sastojci:

 

1 šalica vode

 

3/4 šalice bulgura

 

1/2 žličice soli

 

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

 

1 manja glavica kapule

 

1 žličica kumina

 

4 češnja češnjaka

 

3 rajčice ili 1 šalicu pomodorina

 

1 staklenka slanutka (cca 500 gr)

 

1 srednja tikvica

 

malo svježe mljevenog crnog papra

 

Postupak:

Bulgur isprati pod mlazom vode i staviti kuhati u 1 šalicu vode. Dok voda ne prokuha, kuhati na jakoj vatri, a onda smanjiti vatru i pustiti da lagano kuha 10- 15 minuta. (trajanje kuhanja ovisi o tome koliko želite da sjemenke budu tvrde).

Zagrijati u velikoj tavi na srednje jakoj vatri kokosovo ulje.. Dodati nasjeckanu kapulu i dinstati 3 do 4 minute pa ubaciti usitnjene češnje češnjaka. Zatim dodati narezane rajčice ili pomodorine. Pirjati dok rajčica/ pomodorini ne puste svoj sok, cca 5 minuta. Začiniti, pa dodati slanutak i tanko narezanu tikvicu. Kuhati još 5 minuta.

 

JAJA, SLANUTAK, ŠPINAT I SALSA OD RAJČICA       

 

 

Sastojci:


1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja


1 manja glavica luka


1 češanj češnjaka


1 staklenka slanutka

 

2 dcl salse od rajčica


2 šalice svježeg špinata


sol i svježe mljeveni crni papar


4 velika jaja

 

sir pecorino


Postupak:


Ugrijati veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodati ulje, na ulje nasjeckanu kapulu i usitnjenji češnjak. Dinstati. Kad kapula omekša, dodati salsu od rajčica i ocijeđeni i isprani slanutak. Malo prokuhati pa ubaciti špinat, sol i papar. Razbiti jaja ravnomjerno direktno u tavu. Kuhati na laganoj vatri 15 minuta , bez miješanja. Nakon 15 minuta pokriti tavu i kuhati još1 minutu. Obilno posuti sa sirom.

 

PLJESKAVICA OD SLANUTKA

 

Sastojci:

 

1 limenka fažola 

                                                                                                      

1 staklenka slanutka

 

8 svježi bosiljak lišće, sjeckani

 

1/4 šalice sitnih zobenih pahuljica

 

1 šalica kuhane smeđe riže

peršin

 

celer

 

sol

 

svježe mljeveni crni papar

 

češnjak u prahu

 

Postupak:

 

Fažol ocijediti i isprati pa staviti u blender skupa sa malo peršina i celera. Izblendati u pire.
U velikoj zdjeli, promiješati zajedno pire od fažola, zobene pahuljice, rižu i začine. Ako je smjesa previše suha, dodati malo kokosovog ulja.
Formirati pljeskavice, poslagati ih na masni papir i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca. 30 minuta, odnosno dok pljeskavice ne porumene.
Poslužiti možete u pecivu sa sezamom, majonezom od soje, zelenom salatom i kriškom rajčice.

 

 

 

 

 

 

 

Za BESPLATNO  individualno savjetovanje o prehrani kontaktirajte nas!

 

Please reload

Izdvojene objave

Banana kruh :)

31/10/2019

1/10
Please reload

Najnovije objave

31/10/2019

05/09/2018

23/03/2017

07/03/2017

16/02/2017

02/02/2017