top of page

Slanutak idealna zamjena za meso bogata proteinima

  • Ana
  • Oct 27, 2016
  • 2 min read

Želite li obogatiti svoju prehranu ili se jednostavno odmoriti od mesa, tada svakako odaberite slanutak. Kažu da slanutak ima podjednak broj proteina kao meso ali i da ima puno više željeza. Uz to je i manje kaloričan. Evo nekoliko ideja:

SLANUTAK, BULGUR I TIKVICA

Sastojci:

1 šalica vode

3/4 šalice bulgura

1/2 žličice soli

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 manja glavica kapule

1 žličica kumina

4 češnja češnjaka

3 rajčice ili 1 šalicu pomodorina

1 staklenka slanutka (cca 500 gr)

1 srednja tikvica

malo svježe mljevenog crnog papra

Postupak: Bulgur isprati pod mlazom vode i staviti kuhati u 1 šalicu vode. Dok voda ne prokuha, kuhati na jakoj vatri, a onda smanjiti vatru i pustiti da lagano kuha 10- 15 minuta. (trajanje kuhanja ovisi o tome koliko želite da sjemenke budu tvrde). Zagrijati u velikoj tavi na srednje jakoj vatri kokosovo ulje.. Dodati nasjeckanu kapulu i dinstati 3 do 4 minute pa ubaciti usitnjene češnje češnjaka. Zatim dodati narezane rajčice ili pomodorine. Pirjati dok rajčica/ pomodorini ne puste svoj sok, cca 5 minuta. Začiniti, pa dodati slanutak i tanko narezanu tikvicu. Kuhati još 5 minuta.

JAJA, SLANUTAK, ŠPINAT I SALSA OD RAJČICA

Sastojci:

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 manja glavica luka

1 češanj češnjaka

1 staklenka slanutka

2 dcl salse od rajčica

2 šalice svježeg špinata

sol i svježe mljeveni crni papar

4 velika jaja

sir pecorino

Postupak:

Ugrijati veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodati ulje, na ulje nasjeckanu kapulu i usitnjenji češnjak. Dinstati. Kad kapula omekša, dodati salsu od rajčica i ocijeđeni i isprani slanutak. Malo prokuhati pa ubaciti špinat, sol i papar. Razbiti jaja ravnomjerno direktno u tavu. Kuhati na laganoj vatri 15 minuta , bez miješanja. Nakon 15 minuta pokriti tavu i kuhati još1 minutu. Obilno posuti sa sirom.

PLJESKAVICA OD SLANUTKA

Sastojci:

1 limenka fažola

1 staklenka slanutka

8 svježi bosiljak lišće, sjeckani

1/4 šalice sitnih zobenih pahuljica

1 šalica kuhane smeđe riže

peršin

celer

sol

svježe mljeveni crni papar

češnjak u prahu

Postupak:

Fažol ocijediti i isprati pa staviti u blender skupa sa malo peršina i celera. Izblendati u pire. U velikoj zdjeli, promiješati zajedno pire od fažola, zobene pahuljice, rižu i začine. Ako je smjesa previše suha, dodati malo kokosovog ulja. Formirati pljeskavice, poslagati ih na masni papir i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca. 30 minuta, odnosno dok pljeskavice ne porumene. Poslužiti možete u pecivu sa sezamom, majonezom od soje, zelenom salatom i kriškom rajčice.


Za BESPLATNO individualno savjetovanje o prehrani kontaktirajte nas!

Comments


Izdvojene objave
Najnovije objave
Arhiva
Pretraži po tagovima
Prati nas
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page