Slanutak idealna zamjena za meso bogata proteinima
- Ana
- Oct 27, 2016
- 2 min read

Želite li obogatiti svoju prehranu ili se jednostavno odmoriti od mesa, tada svakako odaberite slanutak. Kažu da slanutak ima podjednak broj proteina kao meso ali i da ima puno više željeza. Uz to je i manje kaloričan. Evo nekoliko ideja:
SLANUTAK, BULGUR I TIKVICA

Sastojci:
1 šalica vode
3/4 šalice bulgura
1/2 žličice soli
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 manja glavica kapule
1 žličica kumina
4 češnja češnjaka
3 rajčice ili 1 šalicu pomodorina
1 staklenka slanutka (cca 500 gr)
1 srednja tikvica
malo svježe mljevenog crnog papra
Postupak: Bulgur isprati pod mlazom vode i staviti kuhati u 1 šalicu vode. Dok voda ne prokuha, kuhati na jakoj vatri, a onda smanjiti vatru i pustiti da lagano kuha 10- 15 minuta. (trajanje kuhanja ovisi o tome koliko želite da sjemenke budu tvrde). Zagrijati u velikoj tavi na srednje jakoj vatri kokosovo ulje.. Dodati nasjeckanu kapulu i dinstati 3 do 4 minute pa ubaciti usitnjene češnje češnjaka. Zatim dodati narezane rajčice ili pomodorine. Pirjati dok rajčica/ pomodorini ne puste svoj sok, cca 5 minuta. Začiniti, pa dodati slanutak i tanko narezanu tikvicu. Kuhati još 5 minuta.
JAJA, SLANUTAK, ŠPINAT I SALSA OD RAJČICA

Sastojci:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
1 staklenka slanutka
2 dcl salse od rajčica
2 šalice svježeg špinata
sol i svježe mljeveni crni papar
4 velika jaja
sir pecorino
Postupak:
Ugrijati veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodati ulje, na ulje nasjeckanu kapulu i usitnjenji češnjak. Dinstati. Kad kapula omekša, dodati salsu od rajčica i ocijeđeni i isprani slanutak. Malo prokuhati pa ubaciti špinat, sol i papar. Razbiti jaja ravnomjerno direktno u tavu. Kuhati na laganoj vatri 15 minuta , bez miješanja. Nakon 15 minuta pokriti tavu i kuhati još1 minutu. Obilno posuti sa sirom.
PLJESKAVICA OD SLANUTKA
Sastojci:
1 limenka fažola
1 staklenka slanutka
8 svježi bosiljak lišće, sjeckani
1/4 šalice sitnih zobenih pahuljica
1 šalica kuhane smeđe riže
peršin
celer
sol
svježe mljeveni crni papar
češnjak u prahu
Postupak:
Fažol ocijediti i isprati pa staviti u blender skupa sa malo peršina i celera. Izblendati u pire. U velikoj zdjeli, promiješati zajedno pire od fažola, zobene pahuljice, rižu i začine. Ako je smjesa previše suha, dodati malo kokosovog ulja. Formirati pljeskavice, poslagati ih na masni papir i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca. 30 minuta, odnosno dok pljeskavice ne porumene. Poslužiti možete u pecivu sa sezamom, majonezom od soje, zelenom salatom i kriškom rajčice.

Za BESPLATNO individualno savjetovanje o prehrani kontaktirajte nas!
Comments