Slanutak idealna namirnica za odmor od mesa - I FIT Recepti
top of page

Slanutak idealna zamjena za meso bogata proteinima


Želite li obogatiti svoju prehranu ili se jednostavno odmoriti od mesa, tada svakako odaberite slanutak. Kažu da slanutak ima podjednak broj proteina kao meso ali i da ima puno više željeza. Uz to je i manje kaloričan. Evo nekoliko ideja:

SLANUTAK, BULGUR I TIKVICA

Sastojci:

1 šalica vode

3/4 šalice bulgura

1/2 žličice soli

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 manja glavica kapule

1 žličica kumina

4 češnja češnjaka

3 rajčice ili 1 šalicu pomodorina

1 staklenka slanutka (cca 500 gr)

1 srednja tikvica

malo svježe mljevenog crnog papra

Postupak: Bulgur isprati pod mlazom vode i staviti kuhati u 1 šalicu vode. Dok voda ne prokuha, kuhati na jakoj vatri, a onda smanjiti vatru i pustiti da lagano kuha 10- 15 minuta. (trajanje kuhanja ovisi o tome koliko želite da sjemenke budu tvrde). Zagrijati u velikoj tavi na srednje jakoj vatri kokosovo ulje.. Dodati nasjeckanu kapulu i dinstati 3 do 4 minute pa ubaciti usitnjene češnje češnjaka. Zatim dodati narezane rajčice ili pomodorine. Pirjati dok rajčica/ pomodorini ne puste svoj sok, cca 5 minuta. Začiniti, pa dodati slanutak i tanko narezanu tikvicu. Kuhati još 5 minuta.

 

JAJA, SLANUTAK, ŠPINAT I SALSA OD RAJČICA

Sastojci:

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 manja glavica luka

1 češanj češnjaka

1 staklenka slanutka

2 dcl salse od rajčica

2 šalice svježeg špinata

sol i svježe mljeveni crni papar

4 velika jaja

sir pecorino

Postupak:

Ugrijati veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodati ulje, na ulje nasjeckanu kapulu i usitnjenji češnjak. Dinstati. Kad kapula omekša, dodati salsu od rajčica i ocijeđeni i isprani slanutak. Malo prokuhati pa ubaciti špinat, sol i papar. Razbiti jaja ravnomjerno direktno u tavu. Kuhati na laganoj vatri 15 minuta , bez miješanja. Nakon 15 minuta pokriti tavu i kuhati još1 minutu. Obilno posuti sa sirom.

 

PLJESKAVICA OD SLANUTKA

Sastojci:

1 limenka fažola

1 staklenka slanutka

8 svježi bosiljak lišće, sjeckani

1/4 šalice sitnih zobenih pahuljica

1 šalica kuhane smeđe riže

peršin

celer

sol

svježe mljeveni crni papar

češnjak u prahu

Postupak:

Fažol ocijediti i isprati pa staviti u blender skupa sa malo peršina i celera. Izblendati u pire. U velikoj zdjeli, promiješati zajedno pire od fažola, zobene pahuljice, rižu i začine. Ako je smjesa previše suha, dodati malo kokosovog ulja. Formirati pljeskavice, poslagati ih na masni papir i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca. 30 minuta, odnosno dok pljeskavice ne porumene. Poslužiti možete u pecivu sa sezamom, majonezom od soje, zelenom salatom i kriškom rajčice.


 

Za BESPLATNO individualno savjetovanje o prehrani kontaktirajte nas!

Izdvojene objave
Najnovije objave
Arhiva
Pretraži po tagovima
Prati nas
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page